Кръстникът на екстазито тествал откритията си първо върху себе си

Кръстникът на екстазито тествал откритията си първо върху себе си
A A+ A++ A

Александър Шулгин, който си отиде на 88-годишна възраст от рак на черния дроб, си спечелва прозвището Кръстника на екстазито, след като открива начина за създаване на наркотика и го тества върху себе си, за да провери дали действа.

Неговата съпруга и партньор в науката Ан съобщи във Фейсбук, че той е починал, „обграден от семейството си, болногледачи и будистка музика за медитация“. Шулгин изживял последните години от живота си в дома си в Северна Калифорния.

Той започва да учи органична химия в Харвардския университет в тийнейджърските си години и след като прекарва известно време в американския военноморски флот по време на Втората световна война, се връща в Бъркли, за да получи докторска степен по биохимия в Калифорнийския университет.

В началото на кариерата си става част от химическата компания „Доу“ и там

разработва първия в света биоразградим пестицид

Но докато правел собствено изследване, започнал да експериментира с психоактивни съставки. Той тествал новите си творения върху себе си, като канил малка група приятели да се присъединят към него в тестовете. През 60-те години на миналия век направил и тествал стотици смеси.

През 1965 г. Шулгин напуска компанията „Доу“, но продължава обучението си и започва да преподава в местни университети. Близо десет години по-късно  открива съставка, тясно свързана с това, което днес се нарича екстази или MDMA. Съставката била синтезирана и патентована още през 1912 г. от фармацевтичната компания „Мерк“, но до този момент не била напълно изследвана върху хора.

Шулгин решил да започне опити с хора, отново първо върху себе си

След като създал окончателно рецептата си, той показал химическото вещество на психолог от Оукланд на име Лео Зеф. Психологът използвал малки дози от веществото в практиката си като помощно средство в говорната терапия и го показал на стотици свои колеги в САЩ.

Благотворителната организация „Франк“ отбелязва, че големият проблем с екстазито е, че то рядко е чисто. „Независимо как изглежда и как се нарича, не можете да сте сигурни какво има в хапчето или праха и не можете да предвидите как ще реагирате“, казват от фондацията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници