Плевнелиев: Трябва да повишим разходите за отбрана

Плевнелиев: Трябва да повишим разходите за отбрана
Росен Плевнелиев и Барак Обама Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На срещата на върха на НАТО в Уелс през есента България трябва да препотвърди ангажимента си в рамките на Алианса за достигане ниво на разходите за отбрана и сигурност от 2 на сто от БВП. Това трябва да направят и другите страни от НАТО, заяви президентът Росен Плевнелиев във Варшава след среща на лидерите от Централна и Източна Европа и президента на САЩ в полската столица, където се отбелязват 25 години от началото на демократичните промени в Полша, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Не може да се оправдаваме само с икономическата криза. Ние трябва да работим за своята сигурност, а това означава и инвестиции", категоричен бе Плевнелиев.

Според президента, страната ни трябва да бъде по-активна при реализацията на съвместни отбранителни проекти с партньорите от НАТО. България може да изпълнява съвместно с Румъния и Турция задачите по охрана на въздушното пространство в региона на Черно море. Съществуват и възможности за съвместно изпълнение на проекти по концепцията за интелигентна отбрана, заедно с другите държави от НАТО в региона, посочи президентът. "България не може да стои настрана от процеса на интеграция, който протича в момента", подчерта Росен Плевнелиев и изтъкна примера на държавите от Вишеградската група и Балтийските страни, които вече имат много добре работещи съвместни проекти и програми.

Президентът на САЩ Барак Обама е препотвърдил категоричния ангажимент на САЩ и на НАТО към сигурността на държавите членки, "независимо дали става въпрос за един войник или за един сантиметър от територията на всяка една от държавите", съобщи още държавният глава.

 

 

#НАТО #Росен Плевнелиев #Плевнелиев #НАТО #Барак Обама #Варшава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници