БСП: Новият заем от 3 млрд. лева е заложен в бюджета

БСП: Новият заем от 3 млрд. лева е заложен в бюджета
Кънев обясни, че поемането на външен дълг е нормална операция, която се използва от всички държави. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП излязоха с декларация по повод новия заем, който ще вземе правителството в размер на 3 млрд. лева. Според социалистите част от публикациите в медиите в последните дни са спекулации.

„Заемът от близо 3 млрд. лева, който правителството се кани да вземе, е заложен в бюджета за тази година“, подчерта в декларация от името на „Коалиция за България“  депутатът Петър Кънев.

Кънев обясни, че поемането на външен дълг е нормална операция, която се използва от всички държави. Държавният дълг на България за 2013 година е 18.6% от БВП при 90.6% средно за еврозоната.

Според него от няколко дни хора облъчват медийното пространство с глупости. Той смята, че заемът е „претоплена манджа“, а притесненията около него са неоснователни.

„Има една китайска поговорка - че ако човешката глупост можеше да лети, някои хора нямаше да кацнат на Земята. Тези младежи (група финансисти, които смятат, че заемът е неизгоден – бел. ред.) се реят в пространството вече трети ден. За съжаление, това са мои колеги от 40-ото и 41-вото НС, а за съжаление, от вчера към тях се присъединиха и някои хора, много добри специалисти от политическа партия ГЕРБ“, каза Кънев.

По думите му започват едни дебати, които са приключили през декември миналата година. „Става въпрос за същия този заем, който по-голямата част от тази зала гласува през декември миналата година с бюджета. Цялата тази история малко ми прилича на претоплена манджа, защото трябва да се говори“, каза Кънев.

„Средствата от външното финансиране се предвиждат за финансиране на глобални облигации в размер на около 1,6 милиарда лева, за погасяване на падажиращ през 2014 г. дълг от 1,3 милиарда лева и за покриване на бюджетния дефицит от 1,4 милиарда лева, обясни Кънев и припомни, че външен дълг е теглен за покриване на дефицита и през 2012 година от тогавашния министър на финансите Симеон Дянков. В края на мандата на ГЕРБ фискалният резерв е бил в рамките 3.9 млрд. лева, а през април 2014 година той е 6 млрд. лева“, обяви Кънев.

Той призова колегите си да не забравят, че „мачът е свирен“ с приемането на Бюджет 2014 през декември 2013 г.

#Петър Кънев #БСП #заем #бюджет #Кънев #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници