Пекин с нови мерки за сигурност заради годишнина от „Тянанмън“

Пекин с нови мерки за сигурност заради годишнина от „Тянанмън“
На 4 юни се навършват 25 години от знаковите протести на площад „Тянанмън“. Снимка: patepis.com
A A+ A++ A

На 4 юни се навършват 25 години от знаковите протести на площад „Тянанмън“, удавени в кръв. Тази година властта в китайската столица е особено бдителна, за да се избегнат всякакви прояви, които биха напомнили за събитията. Десетки полицаи и войници от спецчастите, както и цивилни агенти, патрулират по огромния площад и околните булеварди и улици, спират коли и избирателно проверяват личните документи на минувачите, а чантите им се оглеждат през скенери за наличие на опасни предмети.

Полицията дори е отправила официални предупреждения към чуждестранните журналисти. Наложена им е абсолютна забрана да разпитват за кървавите протести, както и да посещават места, свързани с тях.
Преди десетина дни видни учени, писатели и адвокати се събрали в домашна обстановка да почетат паметта на загиналите при протестите и качили снимки в интернет. Петима от тях вече са в ареста за „нарушаване на обществения ред“.

Върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай призова Пекин да освободи десетките хора, сред които и правозащитни активисти, превантивно арестувани преди отбелязването на 25-ата годишнина от смазването на протестите.

И до днес няма официални данни за загиналите при кръвопролитията на площад „Тянанмън“. Неправителствени организации и очевидци твърдят, че жертвите наброяват няколкостотин и дори хиляди.
Китайското правителство оправда действията на тогавашните власти, като ги нарече „правилния път за доброто на народа“.

#Китай #Тянанмън #ООН #Нави Пилай #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници