ЕК спира ОП "Регионално развитие" заради нарушения в обществените поръчки

ЕК спира ОП "Регионално развитие" заради нарушения в обществените поръчки
От докладите на ЕК става ясно, че най-много нарушения са открити в община Бургас при кмета Димитър Николов. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Неправилно намаляване на срокове, неприемливи критерии за подбор и неясно разписана методика за оценка на офертите са част от нередностите, установени при одита на Европейската комисия, заради които временно бяха спрени плащанията по ОП “Регионално развитие”.

Плащанията по програмата бяха временно замразени в частта й свързана с градското развитие и развитието на туризма.

Прекъсването се дължи на сериозни нарушения предимно в община Бургас, констатирани в одитни доклади между 2009 г. и 2013 г.

Проектите, в които са открити нарушения, се отнасят за интегрирания градски транспорт в Бургас, “Асеновград-свещената порта на Родопите” и процедурата за достъп за хора с увреждания до Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Предстои да бъде направена повторна проверка на обществените поръчки, свързани с градското развитие и развитието на туризма.

До приключването на проверките временно се замразяват плащанията на 90 млн. евро.

От докладите на ЕК става ясно, че най-много нарушения са открити в община Бургас при кмета Димитър Николов.

Одитът посочва, че сроковете за представяне на оферти са били намалявани неправилно, което означава, че обявяването на търга е правено по-рано.

Установено е, че потенциалните участници са получавали тръжна документация по-рано от нормативно-установения срок.

Част от нарушенията са свързани с неприемливи критерии за подбор, както и неправилна промяна или модификация на критериите за подбор, чрез уточнение разпратено само до участниците, без да е публикувано в официалния вестник на ЕС.

Санкциите идват и заради не добре разписана методика за оценка на офертите, както и заради неправилно прилагане на методиката за средна цена по време на оценка на офертите.

Нарушения са открити и при процедурата за модернизацията на пожарната в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.

Проверката обхваща 58 процедури за периода от 2009 г. до май 2013 г. и 8, които са подписани след юни 2013 г.

Системата за управление и контрол по ОП “Регионално развитие” е утвърдена през месец ноември 2009 г. от тогавашния зам.-министър Лиляна Павлова.

Във вторник стана ясно, че 74% от финансовите корекции по еврофондовете са свързани с обществените поръчки.

Финансовият ефект на корекциите, наложени по оперативните програми по Структурните и Кохезионния фондове за програмния период 2007-2013 г., до момента възлиза на 166 млн. лева. 

#ОП "Регионално развитие" #Европейска комисия #Бургас #Димитър Николов #обществени поръчки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници