Сбогувахме се с голямата Таня Масалитинова (1921-2014)

Сбогувахме се с голямата Таня Масалитинова (1921-2014)
A A+ A++ A

Десетки приятели и колеги изпратиха голямата българска актриса Таня Масалитинова в последния й земен път. Поклонението пред тленните останки на актрисата се извърши в църквата „Свети Седмочисленици“ в София.

За да се сбогува със своята голяма приятелка и дългогодишен колега, на поклонение дойде легендарният български композитор, цигулар, шоумен и актьор Андрей Дреников. „Таня беше моята майка в театъра“, не скри мъката си Дреников.

„Таня ме свърза с великия роден актьор Любен Гройс и направихме постановката „Дамите в четвъртък“, в която аз играех на живо и написах музиката“, спомни си Дреников първите си стъпки на софийската театрална сцена.

„Най-милите мигове за мен бяха след края на постановките – хващах под ръка Таня и Славка Славова, качвах ги на една стара „Лада“ и ги изпращах до домовете им“, сподели той.

„Таня е една от най-големите фигури в българския театър и носи уникална фамилия – Масалитинова“, спомни си и актьорът Славчо Пеев. „Хора като нея са световни феномени, това са най-важните хора в България, тя беше важен човек в историята на театъра“.

„Таня Масалатинова е един от хората, които направиха така, че да има сериозен български театър“, сподели Славчо Пеев. „Съжалявам само за едно – че не съм бил никога неин партньор на сцената“.

„Таня беше изключително светъл човек, който не таи в себе си обида – напротив, тя е артистка не само на Народния театър, а на целия български театър“, сподели директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Павел Васев.

„Като характер и актриса тя можеше изключително много неща, притежаваше много широк диапазон. Като човек беше изключително благородна, което не може да се забрави и заобиколи“, спомни си Васев и бе категоричен, че нейното място в Народния театър никога не би могло да се замени.

„Няма незаменими хора, но има незаменими артисти и тя е един от тях“, подчерта Павел Васев. „Ще има и други актриси, но Таня ще липсва винаги. Тя беше изключително чувствителна и изпращаше това внушение към публиката – на ранимост, приемайки конфликтите на героините, които играеше“.

Таня Масалитинова почина на 93-годишна възраст на 31 май 2014 г. През 1946 г. Масалитинова е назначена в Народния театър „Иван Вазов“, където играе до 1989 г., когато е пенсионирана заедно с други звезди на театъра. Тя обаче продължава да играе на сцените на театър „Сълза и смях“, Театър 199, в Габровския театър и на други места.

Освен на театралната сцена Масалитинова има роли и в киното - „Рицар без броня“, „Сбогом, приятели!“ и др. През 2005 г. получава наградата „Аскеер“ за цялостен принос към българския театър.

Дъщеря е на смятания за родоначалник на съвременната театрална школа в България артист и режисьор Николай Масалитинов.  /БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници