Според експерти: Поскъпването на тока е неизбежно

Според експерти: Поскъпването на тока е неизбежно
Драстично поскъпване на тока е неизбежно в близко бъдеще, смятат енергийни експерти. Снимка: banks.dir.bg
A A+ A++ A

Въпреки намерението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да не вдига цените на електроенергията за бита от 1 юли 2014 г., драстично поскъпване на тока е неизбежно в близко бъдеще, смятат енергийните експерти проф. Атанас Тасев, съветник на парламентарната комисия по енергетика, и Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум (БЕФ).

Проф. Тасев заяви, че при секторен анализ на енергетиката, какъвто бе направен от служебното правителство, се е видяло, че най-голяма тежест при формирането на цените на електроенергията за регулирания пазар имат цените, по които се изкупува енергия от ВЕИ производителите и по дългосрочните договори от ТЕЦ „Ей И Ес Марица Изток 1“ и ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток 3“.

В решението на ДКЕВР има предложение НЕК да предоговори споразуменията с Маришките централи като бъде намалена пълната цена на енергията за ТЕЦ „Ей И Ес Марица Изток 1“ с 30% и предвиждане енергията от един блок на централата да се продава на свободния пазар, и съответно да бъде намалена пълната цена на енергията от ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ с 20% и енергията от два блока на централата да се продава на свободния пазар.

В момента цените на електроенергията на регулирания пазар са по-ниски от пазарните. Ето защо през 2015 г., когато се либерализира напълно пазарът, тези цени ще подскочат и ще стигнат пазарните нива, коментира проф. Тасев. Той заяви, че доскоро е прогнозирал скок от 50%, но с взетите от ДКЕВР мерки този скок ще е по-малък – от порядъка на 20-30%.

Намалението на цените за двете „американски централи“ вече се фиксира в крайната цена на тока, но това е сметка без кръчмар, коментира Хиновски.

#Тасев #ВЕИ #ДКЕВР #Марица Изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"