Евродепутатът струва 30 хил. евро на месец на данъкоплатеца

Евродепутатът струва 30 хил. евро на месец на данъкоплатеца
Евродепутатите излизат скъпо на данъкоплатеца.
A A+ A++ A

Над 30 хил. евро на месец струва на данъкоплатеца един депутат в Европейския парламент. Всички получават еднакви заплати - малко над 6000 евро месечно. Допълнително се плаща за асистенти, пътуване в бизнес класа, комaндировъчни, телефони и нощувки.

108 години - толкова трябва да работи един средностатистически българин, за да спечели сумата, която един народен представител получава за 5 години в Европейския парламент. За сравнение - в Люксембург обикновеният гражданин трябва да работи 24 години, на един германец ще са му нужни 39 години, на британец - 40, на италианец - 45, а на гражданин на Полша - 78 години.

В ЕП харчат по 40 млн. евро годишно само за канцеларски материали. За кламери, бюра, химикалки и хартия на всеки се полагат по 4300 евро месечно. Възстановяват се и пътните разходи. Отделна годишна надбавка от над 4200 евро покрива официални пътувания до други дестинации.

Евродепутатите могат да претендират и за 24 двупосочни пътувания до собствените им страни. Членовете на ЕП получат дневни командировъчни от 300 евро за присъствие на парламентарните сесии и имат право на възстановяване на две трети от медицинските им разходи. Европейският данъкоплатец плаща и по 20 хил. евро за асистенти и съветници, които евродепутатите сами назначават.

#евродепутат #ЕП #Европейски парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници