Как се готви мозък на кенгуру?
Ако някога сте искали да приготвите мозък на кенгуру, пържен в мазнина от ему и с гарнитура от печен уомбат, вече има книга, която да ви каже как се прави това.
„Английско-австралийската готварска книга“ е смятана за първата готварска книга на Австралия с местни съставки. Наръчникът е представен пред публика в южния щат Тасмания 150 години след нейното публикуване.
„Пан Джам: Изпечете опашките на кенгуру заедно с козината. Когато са почти готови, се обелват добре и се разделят на парчета. След това се слагат в тиган с няколко парчета мазнина, прибавете няколко гъби и пипер. Пече се до готовност“, гласи една от рецептите.
Авторът Едуард Абът събира рецептите в началото на 19. век, когато изпитва сериозни финансови затруднения. Надява се, че книгата ще му донесе бърза печалба. Една от рецептите е за печено месо от ему, за което Абът казва, че има вкус на печено говеждо.
Книгата ще бъде изложена за посетители в музей в столицата на Тасмания, Хоубарт, до края на месец юли. Тя е отражение на предизвикателствата, с които е трябвало да се справят първите заселници в Австралия. „През първите дни на белия колониализъм в Тасмания ястията от местни диви животни не са необичайна гледка сред осъдените“, обяснява уредникът на музея.
Музеят, където е изложена книгата, е основан от семейство Алпорт, които също са пионери в готвенето на местни видове. „Те сготвили ехидна, а Мери Алпорт описва рецептата като „Пълнен таралеж“. Тя основава рецептата си на насоките в шотландска готварска книга, която тя взема със себе си от Англия. Мери споделя в журнала си, че месото на ехидната има вкус на прасе сукалче“, разказва музейният уредник.
Австралия е дом на уникални животински видове, които не могат да бъдат открити на други места по света. Най-известните австралийски животни са коалата, кенгуруто, ехидната, кучето динго, птицечовката и уомбатът.