Европрограма поставя фокус върху социално слабите

Европрограма поставя фокус върху социално слабите
Фокусът на новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъде върху подкрепата за продължително безработни. Снимка: hill.bg
A A+ A++ A

Фокусът на новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъде върху подкрепата за продължително безработни, икономически неактивни на пазара на труда хора със средно или по-ниско образование, хора над 54-годишна възраст и насърчаване на предприемачеството за образовани хора без работа.

Очакваните резултати са тези рискови групи на пазара на труда да повишат знанията и уменията си, така че да заемат по-качествени работни места и да си осигурят продължителна заетост. Новата оперативна програма за периода 2014 - 2020 г. беше одобрена от Министерския съвет в четвъртък.

Създаването на предприятия ще бъде подкрепяно, защото създават производство, икономически растеж и работни места.

В новата програма са заложени мерки за млади хора между 15 и 24 г., които са в рискова ситуация, тоест не са нито в период на обучение, нито на заетост.

Предвидена е и подкрепа за семейства с деца с увреждания, както и за социални услуги в здравеопазването за хора с увреждания над 18 и над 65 г.

От 2020 г. ще продължи и процесът по деинституализация, като той ще бъде разширен. Министерството започва нова политика - за извеждане на възрастни хора от институции през новия програмен период.

#ресурси #Съвет #работни места #период

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници