Повече за лазерното фокусиране в камерата на LG G3

Повече за лазерното фокусиране в камерата на LG G3
A A+ A++ A

Една от най-иновативните особености на LG G3 е неговата камера. Извън стандартните за флагмански смартфон екстри, като резолюция 13 мегапиксела и оптична стабилизация на изображението, тя предлага и нещо невиждано до момента в камерафон - система за лазерно фокусиране. Целият трик работи по следния начин. В момента, в който стартирате приложението за камерата, от прозорче, което се намира до самата камера, започва да се излъчва лазерен лъч. С негова помощ телефонът измерва разстоянието между камерата и заснемания обект. Самият лазер използва светлина в инфрачервения спектър и по този начин е невидим за човешкото око.

Най-любопитното е, че това авангардно решение е разработено от LG за съвсем друг продукт, който няма нищо общо с фотографията и мобилните комуникации. Първоначално лазерното засичане на разстояния е било изпробвано за... роботизираните прахосмукачки от серията Hom-Bom, но никога не е било използвано в тях. Мобилното подразделение на корейския гигант обаче е попаднало на прототипите и е видяло приложение на технологията именно при камерите на мобилни телефони.

С помощта на изобретението пък G3 може да се похвали, че е смартфонът с най-бързо фокусиране (276 милисекунди!) на пазара. На практика LG комбинира иновацията с конвенционалните технологии за фокусиране чрез откриване на контрасти и разпознаване на лица, като системата автоматично избира по-подходящия метод за всеки отделен случай. Според LG лазерът помага изключително много при ниска осветеност и при много близки обекти. В същото време смартфонът разполага и с класическия метод за фокусиране, в случай че лазерът не даде достатъчно добра информация.

http://www.theverge.com/2014/5/27/5755712/how-lgs-robot-lasers-produced-the-fastest-cameraphone

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници