Росен Плевнелиев, кандидат за президент на партия ГЕРБ: Модерна европейска държава е националният идеал на България

Росен Плевнелиев, кандидат за президент на партия ГЕРБ: Модерна европейска държава е националният идеал на България
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Интервю на Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) с Росен Плевнелиев, кандидат за президент на партия ГЕРБ

 

Защо един технократ като Вас реши да се бори за може би „най-политическия“ пост в държавата, който, макар и теоретично да е „надпартиен“, изисква много добро познаване на политическата „игра“?

Не мисля, че политиката и технократският подход са несъвместими неща. Важен винаги е резултатът, защото „политика“ сама за себе си няма.

Сигурно в представата на тези, които цял живот са се занимавали с „лабораторно“ изследване на обществено-политическите процеси, политикът не може да е технократ. Аз обаче имам далеч по-прагматично разбиране.

Политиката е да намираш решения, да управляваш процеси, така че да има реален резултат. Добрият политик прави живота на хората по-добър, това е единственият смисъл от неговата работа. Убеден съм, че такъв президент е нужен на България.

Кое смятате, че е най-голямото Ви постижение за България през двегодишната Ви работа като министър на регионалното развитие и благоустройство? А в качеството Ви на предприемач от реалната икономика, преди да станете министър?

През последните две години с моя екип работихме така, че може би за първи път през последните 20 години работата на Министерството на регионалното развитие стана видима за всички. Така че сега не е необходимо да изреждам множеството успешни проекти.

Гордея се, че ние успяхме да превърнем българските инфраструктурни проекти в европейски приоритети. Това означава не просто финансиране от еврофондовете, това са спестени за бюджета пари, които държавата може да използва за друго.

Така разбирам аз политиката – когато в условия на изключителна икономическа криза успееш да усвоиш 40 пъти повече европейски средства, мултиплицираш полезния ефект от своята работа върху всички останали сфери.

Доверието в ключово в този процес, знаете, че подобно финансиране ЕС дава, когато е сигурен, че няма да злоупотребиш, а това доверие е национален капитал. За него се работи много, но си струва.

Всеки може да види и оцени ефекта от моята работа като предприемач. Аз реализирах двата най-значими инвестиционни проекта, които имат изключително реални резултати – това е работа за 10 хиляди души. Плюс инвестиции в инфраструктира – околовръстен път, линия на метрото. Всичко е налице и ползите за хората и държавата са безспорни.

Кои са слабите и силните страни на вече двегодишното управление на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ?

Оценките за силните и слабите страни на правителството е редно да ги даде избирателят. Все пак аз искам да акцентирам върху най-очевидното.

Правителството успя през тези две години да се справи с най-тежкото: въпреки кризата, обхванала целия свят, ние запазихме финансовата стабилност, без да увеличим данъци и без да намалим социалните плащания.

Мисля, че за всеки обективен наблюдател това е безспорен успех, още повече ако го сравним с всичко, което се случва при нашите съседи, а и в Европа като цяло.

Другият отчетлив успех е възвръщането на доброто име на България в Европа и промяната в отношението към нас.

Има още какво да се желае в реформата в здравеопазването, но най-важното е, че най-после се започна реформа, което много години никой не посмя да направи.

Какво биха били отношенията Ви към тях и правителството им, ако Ви изберат за президент? Например при какви условия бихте наложили вето на закон, подкрепян от ГЕРБ и кабинета?

Аз нееднократно декларирах, че ще работя единствено в интерес на хората и ще го правя с всяко правителство, което също работи в тази посока. Това са и условията, на базата на които ще решавам дали да наложа вето на даден закон или не.

Няма да използвам ветото за партиен инструмент или да преча на някого, а като една допълнителна възможност в законодателния процес, за да се чуят допълнителни аргументи и да се прецени общественият интерес.

Като че ли това, което липсва на българската нация от 20, може би дори от 60 години, е автентичен национален идеал. Какъв трябва да е той според Вас?

Аз мисля, че националният ни идеал е ясен: да изградим една модерна европейска държава, в която всички да живеем добре. Това е най-общо резултатът, който българското общество очаква.

Това означава да си представим как искаме да изглежда всяка една област – икономика, образование, здравеопазване, селско стопанство – след 10, след 20 години; да формулираме целите си, да намерим дългосрочните решения и да работим в тази посока, а не на всеки четири години да рестартираме от нулата.

Като оставим настрана факта, че президентът почти няма инструменти за влияние върху икономиката, все пак имате ли „рецепта“ за икономическото развитие на България? Какви трябва да са приоритетите, на какво трябва да заложат обществото и държавата в това отношение?

Най-общо, необходими са ни инвестиции в сектори с висока добавена стойност; те са устойчиви на криза, носят по-добри доходи и не само създават, но и гарантират работни места.

Кризата изведе напред структурните слабости на българската икономика – ниска производителност, висока енергоемкост, неблагоприятна бизнес среда. Огромно количество преки чуждестранни инвестиции в предишните години бяха насочени в сектори като строителство, недвижими имоти и финансови услуги, а не в производствените сектори.

На България е необходим растеж, основан на иновации и ново качество. При подготовката на подобна стратегия обаче е необходима дългосрочност. Неслучайно ЕС вече работи по стратегия до 2030 г.

Приоритетна тема на българската държава трябва да стане и енергийната ефективност. Това е темата на бъдещето. Понастоящем близо 50% от енергията се губи при пренос. В тази ситуация кое е по-важно: да продължим да компенсираме тази загуба чрез нови мощности или да заложим на значителна инвестиция в енергийната ефективност, „умни мрежи“ и високи технологии?

Президентът представлява България пред света и е върховен главнокомандващ. Какви трябва да са стратегията, курсът на България по отношение на дипломацията и международната сигурност – при положение че новите международни заплахи стават все повече и потенциално по-застрашаващи?

Външно политическата дейност на президента също трябва да е изключително прагматична. Тя трябва да дава добавената стойност в реализирането на националните приоритети.

Чрез международната си дейност президентът може да привлича инвестиции и да осигурява подкрепа за българските бизнес операции зад граница. Така ще направим външната политика на страната разбираема – като покажем реалния резултат от нея, като я ориентираме към икономическите интереси на българите.

Необходимо е да изградим съвременна дипломатическа служба с ясно формулиране на задачите пред нея и с изискване на резултат. Това ще правя като президент.

По отношение на армията съм твърдо убеден, че през 21. век качеството е по-важно от количеството. Още повече че България може да използва възможностите на колективните отбранителни системи като допълнителен ресурс за развитие на въоръжените сили.

Ние сме част от НАТО и искам да се знае, че сме солидарен партньор, на който може да се разчита. Съвременните заплахи пред националната сигурност не бива да се адресират едва когато стигнат националната граница, а да им се противопоставим там, където се зараждат.

Демографският въпрос в България приема все по застрашителни мащаби, като заплашва да торпилира скромния икономически растеж, на който се надяваме в следващите години, а може би дори и оцеляването на българската нация в дългросрочен план. Tой включва и въпроса с интеграцията на ромите. Каква е Вашата визия за решаването му?

Демографсикят въпрос е пряко свързан с просперитета на нацията. Трябва да създадем сигурна и „хуманна“ среда за развитие на хората и стабилна икономика. Това е основата и най-работещият механизъм, за да се справим с демографската криза.

Интеграцията на ромите започва с образование и професионална подготовка. Трябва да обърнем сериозно внимание на младите хора в тази общност, да им осигурим възможност да изкарват прехраната си и да се развиват, да ги направим конкурентоспособни.

Не вярвам в ефекта на помощите с еднократен характер или на отделни самостоятелни мерки – трябва стабилна и дългосрочна политика как да насърчим образованието и професионалната подготовка на тези общности.

Премиерът Борисов вече обяви, че ще се кандидатира за президент през 2016 г., лишавайки Ви на практика от възможността да се кандидатирате за втори мандат, ако спечелите изборите през 2011 г. Как приемате подобна ситуация, в която изглеждате като „българския Медведев“? Бихте ли се съгласили само на един мандат, ако се проявите като наистина успешен президент?

Аз не обичам да отговарям с „ако“. Сега аз съм кандидат за президент, подкрепен от партия ГЕРБ. Сигурен съм, че ще работя така, както съм го правил досега – по най-добрия начин.

Всички останали сравнения са крайно неуместни. Но не очаквайте от мен и демонстративното противопоставяне без аргументи, тъй като това е политика, която не приемам.

Кои са трите неща, които сте убеден, че ще изпълнитe като президент?

Аз съм човек, който изпълнява обещанията и ангажиментите си, и така ще бъде и занапред.

Но най-общо искам да превърна президентската институция в мястото, където се формулират националните приоритети и ще отстоявам тяхното изпълнение пред всички.

Ще преориентирам всички политики с лице към хората, към техните потребности и нужди.

На последно място, ще работя така, че да ви покажа, че политиката е територия, на която могат да се постигат реални резултати.

#Росен Плевнелиев #ГЕРБ #президентски избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"