ЕК: Проектът „Южен поток” да бъде временно прекратен

ЕК: Проектът „Южен поток” да бъде временно прекратен
Проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство. Това се казва в Комюнике на Европейската комисия до ЕП и Съвета относно европейската стратегия за енергийна сигурност, предаде „Фокус”.

„Новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията. В частност, проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС”, се казва в една от точките на документа, които трябва да бъдат приложени в краткосрочен план.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който даде пресконференция за стратегията за енергийна сигурност в сряда, не спомена този аспект. Той определи като положителни разговорите, които се водят с българските власти по повод междуправителственото споразумение с Русия по проекта. Йотингер обясни, че в момента се прави преглед на елементите от споразумението, които не отговарят на европейското законодателство и обяви, че се проверява дали изграждането на газопровода може да се приведе в съответствие с правилата.

По-рано стана ясно, че председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток“.

#ЕК #проект #„Южен поток” #временно #прекратен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници