Приеха закона за МВР

Приеха закона за МВР
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народните представители приеха проекта за закон на МВР - преходните и заключителните му разпоредби.

Основният нов момент е, че главният секретар няма да бъде назначаван с указ на президента, а по предложение на премиера и с решение на правителството. Преди време министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев обясни промяната с разделяне функциите на политическото от професионалното ръководство.

Законът за МВР бе един от най-тежките текстове, с които управляващите се заеха още след встъпването си в длъжност. Спрямо новите текстове главният секретар на МВР вече няма да бъде назначаван с указ на президента, а ще се назначава от правителството.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че по този начин министърът вече няма да има възможност да се намесва пряко в оперативната дейност, да влияе върху решенията, разследванията и резултатите от тях, включително и върху решенията дали да се използват СРС. Главният секретар вече ще има мандат от пет години, като досега такова изискване нямаше и с идването на всеки нов министър постът се заемаше от различни хора, предаде БГНЕС.

Новият закон ще гарантира заплащането за извънреден и нощен труд на служителите на реда, което отдавна е желано от всички тях, изтъкват вносителите. Досега служителите на МВР получаваха допълнителни пари за до 50 часа извънреден труд месечно, а новите текстове предвиждат до 70 часа месечно. Извънредната работа ще се заплаща със 150% от обичайното възнаграждение.

Законът урежда и промени в синдикалната дейност в силовото ведомство, като се въвежда изискване представителност. В състава на Съвета за социално партньорство при МВР ще влязат 2 от общо 6-те полицейски синдиката, като в новия текст от закона е регламентирано, че за представителни ще се смятат синдикатите, в които членуват поне 5% от служителите на министерството и които имат звена в 1/3 от структурите му.

#МВР #закон #Цветлин Йовчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »