Сладкишеният милиардер Петро Перошенко е новият украински президент

Сладкишеният милиардер Петро Перошенко е новият украински президент
Порошенко е новият президент на Украйна. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Ейбрам Браун, The Forbes

Петро Перошенко – благият „шоколаден крал“, е предопределен да стане следващият президент на Украйна, след като в неделя спечели изборите с огромна преднина според екзитполовете.

Порошенко се изкачи до най-високите постове на властта в страната си след месеци на политически интриги в Украйна и извън нея. Той е бивш икономически и външен министър и дори е бил служител при предшественика си Виктор Янукович, но е напуснал след масовите улични протести тази година.

Именно отстраняването на Янукович отприщва конфликта на Украйна с Русия и отцепването й на проруски и прозападни райони.

„Искам да благодаря от цялото си сърце на украинците, които със своя вот поставиха рекорд на тези избори“, коментира в своята реч Порошенко, според Washington Post. „Сигурен съм, че украинският народ и правителство могат да са един силен екип, което ще създаде възможността да се разрешат проблемите, с които се сблъскваме днес.“

Основната му задача като президент ще бъде изглаждане на разпокъсаната политика на Украйна и подобряване на икономическата обстановка, разклатена още преди кризата.

Порошенко се е доказал като трезвомислещ лидер и бизнесмен още при създаването и управлението на своята шоколадова компания „Рошен“. Той е създал компанията със скромен старт в продажбата на какаови зърна, който впоследствие набъбва на 1,3 милиарда долара. 

Още през април обаче той каза, че ще продаде сладкарската си компания, защото смята „да се грижи изключително за благосъстоянието на страната“. Порошенко има и завод за производство на автобуси и телевизионна компания.

#Петро Порошенко #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници