Полски еврофоби влизат в Европейския парламент

Полски еврофоби влизат в Европейския парламент
Полякиня гласува в секция в индийски стил в Червонак. Снимка: БГНЕС.
A A+ A++ A

Малката полска еврофобска партия Конгрес на новата десница е на път да влезе в Европейския парламент с четирима депутати, като получава 7,2 на сто от гласовете на избирателите, показват данните от екзит половете.

Партията, оглавявана от 72-годишният Януш Корвин-Мике, ексцентричен математик и бивш ултралиберален дисидент антикомунист, твърди, че иска да влезе в ЕП, за да "разруши ЕС отвътре".

Управляващата дясноцентристка партия Гражданска платформа на премиера Доналд Туск води на изборите с 32,8 на сто и 19 депутати, следвана от Право и справедливост на Ярослав Качински, която получава 31,8 на сто и 19 депутати, сочат данните на института Ипсос.

Социалдемократичестака партия остава на трето място с 9,6 на сто от гласовете и петима депутати, следвана от КНП и съюзника на Гражданска платформа Селската партия със 7,0 на сто и четирима депутати.

Избирателната активност е била 22,7 на сто или по-малка от предишните евроизбори преди пет години, когато беше 25 процента. Полша изпраща 51 депутати в Европарламента.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници