Социалистите печелят европейските избори в Португалия

Социалистите печелят европейските избори в Португалия
Президентът на Португалия Анибал Каваку Силва гласува за ЕП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Управляващата дясноцентристка коалиция в Португалия беше победена от опозиционната Социалистическа партия на европейските избори, което отразява категоричното отхвърляне на политиката й на строги ограничения, сочат първите прогнозни резултати.

Различните социологически изследвания на излизане от избирателните секции дават на социалистите между 30 и 36 на сто от гласовете (между седем и девет депутати) спрямо 25-29 на сто за управляващата коалиция на дясноцентристката Социалдемократическа партия и консевраторите от Социалдемократически център (между шест и осем депутати).

Ако резултатът се потвърди, той ще бъде сериозен удар за португалския премиер Педро Пасуш Коелю малко повече от година преди парламентарните избори през есента на 2015 г. Генералният секретар на Социалистическата партия Жозе Сегуро призова избирателите "да накажат правителството и да гласуват за промяната, за да предотвратят ново повишаване на данъците и намаляване на заплатите и пенсиите".

Около 9,7 милиона избиратели трябваше да изберат 21 португалски депутати в 751-местния Европейски парламент в Страсбург.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници