Управляващите печелят евроизборите в Румъния

Управляващите печелят евроизборите в Румъния
Изборите в Румъния, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лявоцентристкият съюз, ръководен от управляващите социалдемократи в Румъния, печели убедително европейските избори с около 41 на сто от гласовете, сочат резултатите от екзит половете.

Румъния, където ЕС се ползва с високо доверие, изпраща 32 депутати в Европейския парламент. Либералите от опозиционната Национал-либерална партия останаха на второ място с около 14 на сто от гласовете, сочат изследванията на институтите CURS и IRES.

След тях се нарежда опозиционната Демократлиберална партия на дясноцентристкия президент Траян Бъсеску с около 12 процента от гласовете. Неотдавна обаче държавният глава оттегли подкрепата си за партията. Дясноцентристкото Народно движение, което сега се ползва с поддръжката на Бъсеску, получава 6 на сто от гласовете.

Последната партия, която преминава прага от 5 процента за влизане в Европейския парламент, е Демократичният съюз на унгарците в Румъния с 6 на сто. Крайнодясната партия "Велика Румъния" печели само 2,5 на сто, лишавайки историческия си лидер Корнелиу Вадим Тудор от място в Брюксел.

Избирателната активност, която по традиция е ниска в Румъния, достигна 26,52 процента два часа преди затварянето на избирателните секции и е по-висока от регистрираната на предишните избори от 21,63. Първите частични резултати от вота се очакват утре сутринта.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници