Путин: Ще уважим резултатите от президентските избори в Украйна

Путин: Ще уважим резултатите от президентските избори в Украйна
Владимир Путин Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин заяви, че ще уважи крайния резултат от изборите за президент в Украйна, насрочени за неделя.

„Разбираме, че хората в Украйна искат тяхната страна да излезе от кризата. Ние ще проявим уважение към техния избор“, посочи руският държавен глава.

„Щеше да е по-добре, ако бе проведен референдум и бе приета нова конституция. При сегашните закони Виктор Янукович все още е на власт“, каза още Путин.

Той изрази опасения, че Украйна ще се присъедини към НАТО и отбеляза, че се е надявал властите в Киев да прекратят военните действия в Източна Украйна.

Владимир Путин за пореден път отрече Москва да седи зад сблъсъците в Украйна, в които участват про-руски сепаратисти.

Според Путин, след държавния преврат в Украйна е настъпил хаос и е започнала пълномащабна гражданска война, а ситуацията в Крим е била критична и е нямало много варианти за реакция.

„Последва държавен преврат, подкрепен от американските и европейските партньори. Какво следва – хаос, и сега виждаме - пълномащабна гражданска война“, коментира руският президент.

Според него, ако Русия не беше анексирала Крим, то на полуострова щеше да се разиграе много по-голяма трагедия и да има много повече жертви, отколкото в Одеса. Путин смята, че единственият път за изход от настоящата криза в Украйна  и решаването на проблема с Русия с цените на газа е диалог.

„И все пак като пред семейство мога да кажа: искат отстъпка за газа, но трябва да платят поне за периода, в който са важали предишните цени, когато имаше отстъпки. А те и това не искат да платят. Как да разрешим ситуацията?“

Той подчерта, че Русия не е длъжна да снабдява с газ безплатно.

Путин обяви, че Русия възнамерява да диверсифицира доставките на газ и по източното, и по западното направление и да изгради единна система за газови доставки.

На журналистически въпрос как ще коментира думите на президента на САЩ Барак Обама, че е неискрен в позицията си за Украйна, Путин бе категоричен, че американският му колега не е казвал такова нещо.

#Украйна #Путин #Владимир Путин #Русия #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници