Московски: Екотранспортът ще помогне за „Европа 2020“

Московски: Екотранспортът ще помогне за „Европа 2020“
Транспортният министър Ивайло Московски откри бизнес форума „Дни на българската индустрия 2012 г.“ и международното специализирано изложение „Транспорт и логистика“. Снимка: Министерство на транспорта
A A+ A++ A

Използването и развитието на екологичния транспорт биха допринесли значително за осъществяването на политиките в европейската стратегия „Европа 2020“, които са свързани с ограничаване на негативното въздействие на транспорта върху околната среда и здравето на хората.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при откриването на бизнес форума „Дни на българската индустрия 2012 г.“ и международното специализирано изложение „Транспорт и логистика“, провеждащи се в София, съобщиха от МТИТС.

Основната цел, която трябва да бъде постигната в периода до 2020 г., е изграждането на устойчива транспортна система, отговаряща на икономическите, социалните и екологичните потребности, която да е напълно интегрирана, каза министър Московски.

Той подчерта, че стремежът на МТИТС е развитие на транспорта и превръщането му в по-конкурентоспособен, технологичен и ефективен сектор, който да отговаря на високите изисквания на потребителите за сигурност, качество и надеждност.

По думите му за реализирането на тези цели ще се разчита както на подобряването на транспортната инфраструктура и постепенното подновяване на подвижния състав в различните видове транспорт, така и на разработването и внедряването на иновативни решения.

По време на събитието Ивайло Московски имаше възможност да направи тест на автомобил, задвижван изцяло с електрически двигател.

Министърът беше запознат с използваните технологии при новите електромобили и екологичен транспорт. Беше му демонстриран и електрически двигател, конструиран от български инженери.

Инициатори за провеждането на Форума са авторитетни български неправителствени и браншови организации, сред които и Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ).

В продължение на няколко дни ИКЕМ ще представи бъдещето на българската електромобилна индустрия като един от акцентите на форума.

Екологичният транспорт и електромобилите, опазването на околната среда, оползотворяването на енергията от възобновяеми енергийни източници, внедряването на иновации, ноу-хау и последните научни постижения са основни принципи за развитието на „зелената индустрия“ електромобилостроене в България и ще бъдат обект на професионални дискусии и демонстрации, посочват от МТИТС.

#електромобил #МТИТС #информационните технологии и съобщенията #Министър на транспорта #Ивайло Московски #околната среда #Европа 2020

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници