Почина идеологът на сръбския национализъм Добрица Чосич

Почина идеологът на сръбския национализъм Добрица Чосич
По време на управлението на сръбския диктатор Слободан Милошевич Добрица Чосич изпълняваше длъжността президент на Съюзна република Югославия. Снимка: grid.al
A A+ A++ A

Идеологът на съвременния сръбски национализъм Добрица Чосич почина в неделя на 92-годишна възраст в Белград.

Чосич бе основният автор на т.нар. “Меморандум” на сръбската академия на науките от средата на 80-те години на миналия век, в който писателят и политик подчертаваше, че сръбската нация е застрашена и трябва да се защити.

Чосич предлагаше подялба на Косово още в средата на 60-те години, като в едно от последните си интервюта преди десетина дни посочва, че “Косово е загубено за Сърбия и че страната няма потенциал да воюва”.

По време на управлението на сръбския диктатор Слободан Милошевич Добрица Чосич изпълняваше длъжността президент на Съюзна република Югославия.

От 1989 г. до 1990 г. той създаде и ръководи “Сръбската национална партия”, която действаше на територията на Хърватия и Босна и Херцеговина.

В средата на 60-те години на миналия век Добрица Чосич публично защити действията на тогавашния вътрешен министър на Социалистическа федеративна Югославия /СФРЮ/ Александър Ранкович.

В продължение на две десетилетия Ранкович бе най-близкият сътрудник на югодиктатора Йосип Броз Тито.

Ранкович бе известен с жестоките преследвания на политическите противници и по - специално на тези в Македония и Косово. По негова лична заповед са избити стотици политически затворници.

Добрица Чосич е автор на десетки романи - "Корени", Разделения", "Смъртни времена", "Зловещи времена", Участие във властта".

#Добрица Чосич #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници