Бърза поправка на матурите, за да се кандидатства във ВУЗ

Бърза поправка на матурите, за да се кандидатства във ВУЗ
Министърът на образованието на тържественото изпращане на випускниците на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Скалата за превръщането на точките в бележки тази година за първи път ще бъде обявена в деня на изпита, а не както през миналите години - след като са ясни резултатите на абитуриентите. Това обяви пред „24 часа“ министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

„С въвеждането на матурите се случваше така, че след провеждането им се оценяваха тестовете със съответните точки и скалата беше адаптирана така, че определен брой да гарантира тройката. А оттам нагоре с дадена стъпка да се гарантира отличният успех. По този начин ние

адаптирахме скалата или минимума за тройка за вземане на изпита

и за диплома за средно образование в зависимост от резултатите, които получавахме.

Това беше необходимо условие, защото нито министерството, нито експертите, нито оценяващите бяха добили необходимия опит, за да бъдем абсолютно реални в оценяването, и не искахме да бъдат ощетени определени ученици или прекалено поощрени други. Така обаче  не можем да гарантираме сигурна грамотност, сигурно качество на тези, които са взели матура“, обясни министърът.

Имало и много

оплаквания от университетите за неграмотни студенти

Някои дори въведоха задължителни часове по български език независимо в коя специалност е записан студентът.

Висшите училища и досега не оценяват достатъчно резултатите от държавните зрелостни изпити.

Когато признават оценката, обикновено тя е с по-ниска тежест от резултатите от собствените кандидатстудентски изпити на вузовете. Това е и един от поводите експертите от министерството да направят анализ и да се решат на промяната.

Засега от министерството не се ангажират

колко точки ще осигуряват среден успех

„Изключително важна е тази промяна. В който и университет да влезеш, каквато и специалност да учиш, дори и да искаш да останеш със средно образование и да работиш, то трябва да си грамотен и трябва да знаеш българския език“, убедена е Клисарова.

Защото имало случаи, в които окото срещало безумия като тези на десетокласничка, написала Очител, студент подавал мУлба, а трети давал Ороци. Според експертите от министерството грамотните млади хора по-лесно ще се реализират на пазара на труда и въобще в живота.

Зрелостниците ще имат шанс да се явят на поправителна сесия и пак да не изтърват възможността за кандидатстване в университет. Ако трябва, ще има и допълнителни сесии, добави министър Клисарова. Идеята все още не е обсъждана, тепърва ще се коментира.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници