8 нови ГКПП-та до 2017 г.

8 нови ГКПП-та до 2017 г.
8 нови гранични пункта трябва да бъдат разкрити до 2017 г., предвижда стратегия за интегрирано управление на границите. Снимка: www.skyscrapercity.com
A A+ A++ A

8 нови гранични пункта трябва да бъдат разкрити до 2017 г., предвижда стратегия за интегрирано управление на границите в следващите три години, която предлага вицепремиерът Цветлин Йовчев.

Всички нови ГКПП-та ще са за преминаване с автомобили. Две от тях ще са със Сърбия, като единият ще свързва разделените от Ньойския договор села Банкя в България и Петачинци в Сърбия. Вторият ще е при видинското с. Салаш. Три от новите пунктове ще са с Македония близо до Струмяни, Симитли и Невестино, предвидено е и отварянето на пукт Рудозем-Ксанти с Гърция.

Два пункта - при Кайнарджа и при Крушари, ще има на сухопътната ни граница с Румъния в Североизточната част на страната. Досегашните ни пунктове се претоварват заради увеличаващият се поток на пътници. Само през 2013 г. през ГКПП-та са преминали над 9,4 млн. души, от които 7,3 млн. от страни извън ЕС.

Най-натоварената сухопътна граница е с Турция, но там не се предвиждат още пунктове. Граничари под прикритие - без униформи и с необозначени автомобили, ще обикалят в зона 30 км навътре по границата със страните извън ЕС - Турция, Сърбия и Македония. Те ще следят за незаконно преминали чужденци.

#ГКПП #Гърция #Румъния #Сърбия #Македония #Крушари #Кайнарджа #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"