Патриарх Неофит заминава за Русия за празника на писмеността

Патриарх Неофит заминава за Русия за празника на писмеността
Българският патриарх Неофит заминава на посещение в Русия по повод празника на Светите братя Кирил и Методий. Снимка: bg-patriarshia.bg
A A+ A++ A

От 23 до 30 май Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит заминава на мирно посещение в Руската православна църква, съобщиха от Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ-БП.

По време на това свое второ мирно посещение Негово Светейшество ще бъде специален гост за Деня на славянската писменост и култура и имения ден на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил. Църковната ни делегация ще посети Москва и Санкт Петербург.

Патриарх Неофит ще оглави заедно със своя домакин, патриарх Кирил, празничната Св. Литургия на 24 май, когато РПЦ чества паметта на св. братя Кирил и Методий, в храма „Христос Спасител“, и Св. Литургия в Казанския катедрален храм в Санкт Петербург за Възнесение Господне – празникът на града. По време на двустранните преговори в рамките на визитата двамата патриарси ще обсъдят важни въпроси, касаещи единството на светото Православие и двустранните отношения между двете православни църкви.

В рамките на официалната програма патриарх Неофит ще отслужи панихида за Царя Освободител Александър Николаевич на гроба на императора в Петро-Павловската крепост в Санкт Петербург, където за първи път ще служи предстоятел на БПЦ. Програмата предвижда и посещение на прочутия храм „Спас на Крови“, построен на лобното място на Царя Освободител. Патриарх Неофит ще се срещне с българската общност в столицата Москва в Българското подворие на 25 май, както и на прием в българското посолство.

Това е второто посещение на Патриарх Неофит в Русия след участието му в празненствата по повод 1025-годишнината от Кръщението на Русия през юли 2013 г., и второто му мирно посещение след посещението му през септември миналата година в Константинополската вселенска патриаршия, която е първа по старшинство в Диптиха на поместните православни църкви. Поради усложнената ситуация в Близкия изток Негово Светейшество засега няма да посети Александрийската, Антиохийската и Йерусалимската патриаршия.

#Неофит #Кирил #Методий #Москва #синод #Патриаршия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници