Все по-малко фирми ще дават бързи кредити

Все по-малко фирми ще дават бързи кредити
A A+ A++ A

“Дребните риби" на пазара на бързи кредити вероятно ще намалеят след нова регулация на БНБ. Минималният капитал, без който нито една финансова институция няма да може да работи легално, се повишава от 250 000 лв. на един милион лева.

Това става ясно от промени в наредба 26 на централната банка, одобрени вчера. Предстои нормативният акт да бъде обнародван в "Държавен вестник".

Финансовите институции имат 6-месечен срок, в който трябва да се пререгистрират, пише "Труд".

В момента

около 200 фирми у нас официално раздават бързи кредити

За да работят, те трябва единствено да се регистрират в БНБ и да разполагат с 250 000 лв. капитал.

Четирикратното увеличение на сумата по всяка вероятност ще извади от пазара някои от най-малките играчи, които работят в ограничени региони, смятат експерти. По-едрите компании отдавна настояват за подобна стъпка с мотив, че ще се засили професионализмът в сектора, който изобилства от сигнали за некоректни практики. Искането на едрия бизнес обаче беше за по-висок праг – пет милиона лева.

Увеличаването на капитала е

третата сериозна стъпка към затягане на регулациите на бързите заеми

след приемането на тавана върху лихвите и включването на продуктите под 400 лв. в защитата на Закона за потребителския кредит. Последните две промени ще заработят от 23 юли и се очаква също да доведат до пазарни размествания.

Депутатите Йордан Цонев от ДПС и Румен Гечев от БСП настояваха за нов закон за сектора, който не само да вдигне минималния капитал, но и да въведе лицензионен режим за фирмите. Промените, решени вчера от БНБ, обаче изпреварват намерението на депутатите. "Не съм се отказал да внеса промените. Преди това обаче експертите трябва да предложат текстовете", заяви пред "Труд" Йордан Цонев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници