Донецк и Луганск искат присъединяване към Русия

Донецк и Луганск искат присъединяване към Русия
Пушилин обяви желанието на Донецк за присъединяване към Русия. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

"Ние, народът на Донецката народна република, съгласно резултатите от референдума на 11 май 2014г. и основавайки се на декларацията за суверенитет на ДНР, обявяваме, че от днес ДНР се явява суверенна държава.... Изхождайки от волеизявлението на народа на Донецката народна република и за възстановяване на историческата справедливост молим Руската федерация да разгледа въпроса за влизане на ДНР в състава на Руската федерация."

Това обяви т.нар. премиер Денис Пушилин, представящ се за лидер на сепаратистите в района на Донецк.

Във възванието, изчетено от него пред журналисти и предавано наживо по RT - англоезичният телевизионен канал на Русия, се казва още, че "народът на Донецк винаги е бил част от руския свят, независимо от етническата принадлежност. За нас историята на Русия е нашата история".

След това бе обявено създаването на институции - Върховен съвет, който ще създаде правителство и съвет за сигурност на ДНР.

Припомняме, че в неделя в района на Донецк и Луганск бе проведен "референдум" за статута на тези части от Украйна, който не отговаря на никакви критерии за избори или всенародно допитване и не е признат до момента от никого. Москва заяви в понеделник, че уважава волята на гласувалите и се надява тя да бъде реализирана мирно.

Малко след Донецк и сепаратистите в Луганск обявиха "независимост".

#Русия #Украйна #Донецк #Луганск #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници