Германски дипломат посредничи за разговори между Киев и сепаратистите

Германски дипломат посредничи за разговори между Киев и сепаратистите
„Към 100-те наблюдатели, които вече са на място, ще се добавят още 900 малко преди изборите”, отбеляза председателят на ОССЕ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дидие Буркхалтер съобщи, че немският дипломат Волфганг Ишингер ще бъде посредникът на организацията за постигане на диалог между правителството в Киев и сепаратистите в източните части на Украйна.

“Украинското правителство прие нашето предложение да номинираме посланик Ишингер за посредник на ОССЕ за дискусиите между представителите на властта, на украинския парламент и на регионите, най-вече източния”, заяви Буркхалтер пред външните министри на ЕС в Брюксел.

Ишингер е експерт по международни отношения, с дълга кариера като посланик на Германия в САЩ и Великобритания.

Той е председател на Мюнхенската конференция за сигурност, която всяка година събира политически и военни ръководители от цял свят.

Председателят на ОССЕ представи пред министрите от ЕС “пътна карта”, подготвена през миналата седмица от организацията, в опит да бъде намерен политически и мирен изход от кризата в Украйна.

“Намираме се в много важен момент в тази криза. Има спешна необходимост да преминем от логиката на ескалацията към логиката на сътрудничеството и да го направим сега”, посочи Буркхалтер.

Той отбеляза, че за да помогне за нормалното провеждане на предсрочните президентски избори в Украйна, ОССЕ ще изпрати “една от най-големите наблюдателни мисии в историята си”.

„Към 100-те наблюдатели, които вече са на място, ще се добавят още 900 малко преди изборите”, отбеляза Буркхалтер.

#Организация за сигурност и сътрудничество в Европа #Дидие Буркхалтер #Волфганг Ишингер #Украйна #Киев #сепаратисти #ОССЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници