Путин излиза с позиция за Украйна след официалните резултати от референдумите

Путин излиза с позиция за Украйна след официалните резултати от референдумите
Миналата седмица Путин призова проруските сепаратисти да отложат референдума, за да бъде дадена възможност за диалог на национално ниво. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин ще определи позицията си относно редерендумите за автономност в Донецка и Луганска област в Източна Украйна, проведени в неделя, след като резултатите от допитванията бъдат обявени, съобщи неговият говорител Дмитрий Песков.

„Трудно е да се предвиди“, каза още Песков във връзка с реакцията на държавния глава на Русия.

Миналата седмица Путин призова проруските сепаратисти да отложат референдума, за да бъде дадена възможност за диалог на национално ниво, който да разреши кризата в Украйна, но сепаратистите проведоха планираното допитване.

На въпрос дали позицията на руския президент ще бъде повлияна от решението референдумът да бъде проведен, говорителят Песков отбеляза, че Путин „не е поискал отлагането, а само е дал препоръка“.

Песков посочи, че „въпреки вземането под внимание властта на Путин, за украинските граждани е било трудно да приемат този съвет“.

„На фона на водените военни действия гражданите бяха принудени да следват своя план и да преценяват според ситуацията“, заяви Песков.

Той отхвърли критиките от страна на САЩ и ЕС.

„Защо Западът не предотврати използването на бронетранспортньори в Славянск и Краматорск, и стрелбата по цивилни. Те не използваха влиянието си и са наред с това, а обвиняват Русия“, каза още Песков.

Говорителят отхвърли и евентуалните нови санкции срещу Москва, обвинявайки Запада, че предследва собствените си цели в региона.

„Те не се интересуват как се изпълняват споразуменията, ако има диалог или престрелките спрат. Тяхната цел е предсрочните президентски избори в Украйна да бъдат проведени, за да бъде завършен законово превратът, който организираха“, посочи говорителят на Путин.

Москва неведнъж предупреди, че говоренето за санкции е „неуместно и непродуктивно“, както и че въпросните ограничения ще имат „обратен ефект“ за западните партньори на Русия.

#САЩ #ЕС #санкции #Източна Украйна #Украйна #Русия #сепаратисти #Луганска област #Донецка област #автономност #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници