Чобанов: Бизнесът излиза от стреса и мисли за инвестиции

Чобанов: Бизнесът излиза от стреса и мисли за инвестиции
Идеята на правителството е постигане на устойчив растеж на икономиката, подчерта Чобанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Бизнесът започва да излиза от стреса, чувства се по-спокоен и мисли за инвестиции", заяви в Търговище министърът на финансите Петър Чобанов.

По думите на Чобанов всеки месец от началото на годината има подобряване на бизнес климата, отчетено е и подобрение в строителството, както и увеличение на търговията на дребно.

Чобанов подчерта, че "в пролетната си прогноза дори ЕК очаква увеличаване на вътрешните инвестиции, а това е външно доверие за България, че бизнесът се събужда".

Идеята на правителството е постигане на устойчив растеж на икономиката, заяви Чобанов. Целта е постепенно във времето да се откриват нови работни места и като стартират големи инвестиционни проекти, да се увеличи икономическият растеж.

По отношение на приходната част на бюджета много добре върви изпълнението на данъка върху доходите на физическите лица и събираемостта на социалните и здравни осигуровки, съобщи финансовият министър.

В отговор на въпрос за мерките за борба със сивата икономика Чобанов отговори, че дирекция "Фискален контрол" в НАП вече работи активно.

Повод за срещата с представители на корпоративния сектор, малките и средните предприятия, както и на микропредприятията от града е информационната кампания на МФ и Българската банка за развитие (ББР) за запознаването им с новите възможности за финансиране от банката, както и с целия набор от инструменти, които осигуряват гъвкаво и ниско-лихвено кредитиране за малките и средни предприятия.

#Петър Чобанов #бизнес #стрес #инвестиции #икономически #растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници