Патриархът ще отслужи молебен за 61 г. от възстановяването на патриаршията

Патриархът ще отслужи молебен за 61 г. от възстановяването на патриаршията
Патриарх Неофит оглавява молебена за празника на патриаршията и за светите равноапостоли Кирил и Методий. Снимка: www.dnevnik.bg
A A+ A++ A

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в съслужение с архиереи на БПЦ-БП ще възглави Благодарствения молебен на 11 май в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, чийто северен престол е посветен на светите братя Кирил и Методий.

Молебенът е по повод честването на светите равноапостоли Кирил и Методий и 61-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. На 10 май 1953 г. БПЦ официално е провъзгласена за патриаршия, а за патриарх е избран Пловдивският митрополит Кирил, който преди 61 г. в този храм - „Св. Александър Невски“ - е интронизиран на престола на българските патриарси. Патриарх Кирил се явява приемник на Търновския патриарх св. Евтимий - последният български патриарх до началото на турското робство.

Светата литургия ще бъде отслужена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий в съслужение с храмовото духовенство. Непосредствено след светата богослужба ще се извърши празничен молебен за благоденствие и просперитет на българския народ и Българската патриаршия, който ще бъде оглавен лично от патриарх Неофит.

#Кирил и Методий #Неофит #Григорий #Евтимий #Кирил #"Св. Александър Невски"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници