Русия: Единната цена на нашия газ не радва никого

Русия: Единната цена на нашия газ не радва никого
Снимка: infobalkani.wordpress.com
A A+ A++ A

Идеята за единна цена на руския газ за всички страни от Евросъюза „не предизвиква възторг нито у правителствата, нито у европейските енергийни компании", коментира постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Повод за коментара бе идеята за създаване на единен европейски енергиен съюз.

„При това тя противоречи на цялата философия на енергополитика на ЕС, която постоянно и с патос се декларира от Йотингер (еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер – бел.ред.), а именно необходимостта от конкуренция на европейския пазар. Тоест той е против монополното положение на „Газпром“, но не е ли за монополното положение на Еврокомисията? Няма данни, че такава единна цена ще се окаже изгодна за самите европейски потребители. Смятам тази идея за странна, нелогична и противоречаща на самата енергийна политика на ЕС, подчерта Чижов.

Той също опроверга твърденията за изгодността на доставките на втечнен и шистов газ от САЩ.

„Съвсем уверено може да се каже, че цената му ще бъде, ако не един път и половина, то поне 30% по-скъпа от руския газ. И не е редно да се мисли, че САЩ ще забравят за собствените си интереси. Износ в големи мащаби на втечнен газ от САЩ неизбежно ще доведе до скок на цените на газа за самите САЩ. Нуждаят ли се те от това?“, попита руският представител.

#Владимир Чижов #Чижов #Русия #ЕС #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници