Откриха 18 неизвестни творби на Анди Уорхол

Откриха 18 неизвестни творби на Анди Уорхол
A A+ A++ A

Неизвестни досега творби на Анди Уорхол са били възстановени след съхранението им в 30-годишни флопи дискети Amiga.

Повечето от всичките 18 изображения са с подписа на художника. Те ще бъдат показани на 10 май на публична лекция в библиотеката на Carnegie Mellon University в Питсбърг, а след това ще могат да се видят и онлайн на nowseethis.org.

Според Би Би Си през 1985 г. компанията Commodore е платила на артиста да създаде серия от творби по повод пускането на новия модел Amiga 1000.

Произведенията са възстановени от специалисти от компютърния клуб на Carnegie Mellon University, успели да се справят с неясния формат, в който са записани.

Клубът се заема със задачата, след като научава от фанатичния фен на Уорхол - Кори Аркейнджъл, за странните файлове. Мъжът забелязал, че Уорхол е замесен в проектите на Commodore, благодарение на видео, качено в YouTube и показващо кадри от 1985 г.

При пускането на Amiga 1000 по време на пресконференция Уорхол използва графична програма, за да нарисува портрет на вокалистката на група Blondie - Деби Хари. Аркейнджъл се питал дали артистът е създал други творби с Amiga и се свързал с Музея на Анди Уорхол през 2011 г., за да получи разрешение да потърси останалите части от тази колекция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници