Колекционер завеща картини за 1 милиард евро

Колекционер завеща картини за 1 милиард евро
A A+ A++ A

Картини на Пикасо, Шагал, Реноар, Матис и Емил Нолде на обща стойност един милиард евро ще получи институт за изследване на културата, съобщава в."Зюддойче цайтунг".

Шедьоврите са завещани от починалия преди два дни в Мюнхен колекционер Корнелиус Гурлит (81). Той е написал завещанието си преди няколко месеца, докато е бил в болницата.

Никакви други подробности за бъдещето на „откритието на века“ засега не са известни, освен че

става въпрос за 1400 платна

на художници, представители на класическия модернизъм.

Модернизмът по време на Третия райх е смятан за „дегенератско“ направление в изкуството, което противоречало на германската идея. След идването си на власт през 1933 г., националсоциалистите изхвърлят такива произведения от музеите. 
Някои частни колекционери побързали да се отърват от тях и продавали картини на ниска цена, тъй като така или иначе ще им ги конфискуват. Така те попаднали при Хилдебранд Гурлит, а по-късно – при сина му Корнелиус.

Наследниците на

бившите собственици на творбите вече предявиха претенции

пред съответните органи да им бъдат върнати произведенията на изкуството. В началото на април Гурлит дори се съгласи да върне обратно платната, за които постъпят искания.

Въпреки това специална комисия все още предстои да определи кои картини навремето са били конфискувани от нацистите. На този етап се знае за около 500 платна. Предполага се, че всички останали остават във владение на Гурлит.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници