111 години от убийството на Гоце Делчев

111 години от убийството на Гоце Делчев
Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Благоевградската общественост отбеляза 111 години от смъртта на Гоце Делчев. Цветя и венци бяха положени пред паметника на революционера на площад "Македония" в Благоевград.

Церемонията уважиха представители на общината, политически партии, организации, духовенството и граждани. По време на възпоменателната церемония бе представена и биографията на воеводата.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой в България и Република Македония.

Гоце Делчев е роден през 1872 година в Кукуш в семейството на Никола и Султана Делчеви.

В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити.

Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

#111 #години #убийство #Гоце Делчев #революционер #церемония #цветя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?