Футболни хулигани провокирали насилието в Одеса

Футболни хулигани провокирали насилието в Одеса
Киев изпрати комисия за изясняване на обстоятелствата около смъртта на хората при сблъсъците и пожара в Дома на профсъюзите в Одеса. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Украинските власти работят по версия, че началото на драматичните събития в Украйна и петък е било поставено от футболни фенове на Черноморец Одеса и Металист Харков, които играха помежду си преди избухването на насилието. Хулиганите уговорили боя по интернет.

В тази обстановка се намесили и радикални ултранационалисти и проруски сепаратисти. Милицията не успява да се справи с тълпата. Застъпниците за новата власт подгонват група сепаратисти, които се барикадират в сградата на профсъюзите. Последвала престрелка с петролни бомби. Неизбежно се стигнало до пожар, който бързо се разраснал, предаде Нова телевизия.

Резултатите са налице - 46 загинали, над 200 ранени и около 130 арестувани. Над 30 души умират от задушаване, а десетина загиват при скок от голяма височина в опит да се спасят от пламъците и дима.

Сред жертвите има поне 15 руски граждани, което със сигурност ще доведе до остра реакция от Москва. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин вече коментира, че безредиците и убийствата в Одеса напомнят престъпленията на нацистите.

Киев изпрати комисия за изясняване на обстоятелствата около смъртта на хората при сблъсъците и пожара в Дома на профсъюзите в Одеса. В последните часове обстановката в украинския град се нормализира, но не е изключено да се стигна до нова ескалация на насилие.

#Украйна #Одеса #насилие #сблъсъци #хулигани #Москва #Виталий Чуркин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници