Тридневен траур в Одеса

Тридневен траур в Одеса
Около 130 човека са задържани по подозрение в активно участие в сблъсъците. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Събота, неделя и понеделник бяха обявени от властите в Одеса за дни на траур в памет на над 40-те загинали при сблъсъците между украински радикали и проруски активисти в града, предаде РИА Новости.

Повечето от жертвите са привърженици на федерализацията на страната, които бяха блокирани в подпаления Дом на профсъюзите. Ранените са общо поне 50 души.

От министерство на вътрешните работи съобщиха, че около 130 човека са задържани по подозрение в активно участие в сблъсъците. Започнати са 10 досъдебни производства, в това число – за умишлено убийство, масови безредици, заплаха или насилие спрямо служители на правоохранителните органи, умишлено унищожаване на имущество и т.н.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН отхвърли искането на Русия да бъде осъдено насилието в Украйна. Според представител на Кремъл, западните делегации са поискали да внесат поправки в проекторезолюцията и така и не се е стигнало до вариант, който да бъде приет от всички. След заседанието, постоянният представител на Великобритания Марк Лайнъл Грант коментира, че резолюция на Съвета за сигурност, свързано с Украйна трябва задължително да включва и осъждане на „убийствата, отвличанията и завземането на сгради”, предаде Би Ти Ви.

#Одеса #траур #сблъсъци #Русия #Съветът за сигурност #ООН #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници