Празнична програма за Деня на Българската армия

Празнична програма за Деня на Българската армия
Снимка: www.airgroup2000.com
A A+ A++ A

Тържествата по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия в София ще започнат на 5 май от 19.00 ч. с Музикален парад на военните духови оркестри в зала „Арена Армеец“. В концерта ще участват представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, фестивалният оркестър на военно формирование 24 150 – Стара Загора, и Националният военен университет „Васил Левски“, Гвардейският представителен духов оркестър и гвардейска формация. Главен диригент на Музикалния парад ще бъде майор Ради Радев, главен диригент на Българската армия. Входът за концерта е свободен.

На 6 май в 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София ще се проведе празничен Водосвет на бойните знамена и знамената светини. За отслужване на Водосвета е поканен Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I“ в София. В 10.20 ч., докато Гвардейският представителен духов оркестър изпълнява Химна на Република България, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

В парада ще участват над 700 военнослужещи от Въоръжените сили – знаменен взвод от Националната гвардейска част със знамената светини - знаме на Стиляна Параскевова, Щандарт на I конен полк, образец 1881 г., знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, образец 1881 г., знаме на 15-и пехотен Ломски полк, образец 1881 г., знаме на 13-и пехотен Рилски полк, образец 1887 г., знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, образец 1937 г., знаме на 30-и пехотен Шейновски полк, образец 1937 г., знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, образец 1937 г., и др.

В парада ще участват вертолети и самолети, които са на въоръжение в родовете авиация на Военновъздушните сили – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспорта и учебна. Ще прелетят вертолет Ми-17 с националния флаг, вертолети Бел -206 и Кугър, както и изтребители МиГ 29 и МиГ 21, щурмови самолет Су-25, учебно бойните Л-39 и самолети Пилатус. Ще участват и бронирани автомобили SAND CAT, както и лек автомобил с повишена проходимост „Мерцедес“.

Командващ парада ще бъде контраадмирал Георги Мотев, заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

След парада на площад „Александър І“ ще се проведе церемония-спектакъл „Искри“, в която ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част.

#контраадмирал Георги Мотев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници