Дали сме 300 млн. евро за електронно правителство, резултатите – невидими

Дали сме 300 млн. евро за електронно правителство, резултатите – невидими
Приехме пътната карта за електронното управление, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева след заседанието на Министерския съвет в Бургас. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приехме пътната карта за електронното управление, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева  след заседанието на Министерския съвет в Бургас.

„Досега са усвоени около 300 млн. евро за електронно управление, за съжаление, резултатите не са достатъчно видими“, отбеляза вицепремиерът.

Целта на пътната карта е да се финализира всичко, което е правено досега, и да може регистрите на всички администрации да бъдат обвързани, така че да се намали административната тежест за гражданите и бизнеса.

Вицепремиерът направи представяне за това как ще работи електронизацията. Тя обясни, че става дума за 30 регистъра, които в голяма степен са изградени и с които оперират 14 министерства и ведомства.

„Въпросът е всички те да успеят да подават ефективно информацията до една платформа, която се нарича облак, и в рамките на тази обща платформа всяка една администрация, в рамките на компетенциите си, да може да изтегля необходимата информация“, обясни Бобева.

„До края на следващата година това, което очакваме да се случи, е обвързването на тези регистри. Сега стартира и проект за още 30 регистъра, така че да обхванем най-масовите случаи на обществени услуги, които да бъдат електронизирани“, подчерта Бобева. Тя обърна внимание и на  изграждането на високоскоростна комуникационна свързаност за достъп до всички общини. „Изградени са такива до голяма част от общините. Останали са 59 общини, като за 29 от тях вече се работи. Няма община в Бургас, която да има такъв проблем“, каза вицепремиерът.

#Даниела Бобева #Бобева #електронно управление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"