Украинската криза ще удари здраво руската икономика

Украинската криза ще удари здраво руската икономика
Украинската криза не е основната причина за икономическото положение в Русия, но западните санкции изострят структурните проблеми. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Санкциите, произтекли от кризата в Украйна, ще ударят сериозно руската икономика, според оценки на Международния валутен фонд. Организацията коригира своята прогноза за ръста в Русия за 2014 година от 1,3% на 0,2 на сто. Прогнозата може да бъде коригирана отново, казва експерт на Фонда.

Страната е на ръба на рецесия. Основната причина е изтичането на капитали: само за тази година, по данни на МВФ, от Русия могат да бъдат изтеглени 100 милиарда долара. Самата Русия също e наясно с опасността. Само за първото тримесечие на годината от страната са изтеглени 70 милиарда долара. Това е сериозен ръст в изтичането – за сравнение: за цялата минала година от страната са изтекли 63 милиарда долара, съобщава Financial Times.

Съединените щати вече забраниха износа на високотехнологични продукти, предназначени за отбранителната промишленост на Русия. Заедно с това се активират и санкции срещу най-тесния кръг приближени на Путин. ЕС също замрази сметки на високопоставени лица в руското държавно управление. Западът упреква Русия, че не полага усилия да намали напрежението в съседна Украйна, в чиито източни провинции сепаратисти настояват за присъединяване към Русия.

По данни на консултантската група KPMG от март тази година много немски компании изнасят капиталите си от Русия. Досега немските фирми бяха сред основните източници на свежи пари и инвестиции в руската икономика. По статистики на Бундесбанк инвестициите на немски фирми в страната възлизат на 20 милиарда евро. Фирмите залагаха на ръстове през последните години и използваха печалбите си за нови инвестиции, сега изтеглят капиталите си, констатира KPMG.

Украинската криза не е основната причина за икономическото положение в Русия, но западните санкции изострят структурните проблеми. Много по-съществено е, че Кремъл се отказа от курса на модернизация на страната.

#санкции #криза #Украйна #руска #икономика #износ #инвестиции #фирми #Бундесбанк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници