Осъдиха на смърт 700 ислямисти в Египет

Осъдиха на смърт 700 ислямисти в Египет
Протести в Кайро Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Трибуналът в египетския град Миня осъди на смърт лидера на незаконното движение „Мюсюлмански братя“ Мохамед Бадия. С него смъртна присъда получиха още 683-ма предполагаеми привърженици на сваления ислямистки президент Мохамед Мурси. Осъдените са обвинени в подстрекаване към насилие и убийства, предаде АФП.

През март египетски съд постанови смъртни присъди на 529 членове на „Мюсюлмански братя“. Те са били признати за виновни за убийство на полицай, нападение срещу полицейски участък и други престъпления. В понеделник съдът в Миня реши да замени присъдите им с доживотни.

Почти година управляващите се опитват да отстранят ислямисткото движение от политическия живот на страната. Гоненията на ислямисти започнаха през юли 2013 г., когато с военен преврат бе свален президентът Мохамед Мурси. След отстраняването му десетки хиляди привърженици на „Мюсюлмански братя“ започнаха непрекъснати протести, които прераснаха в кървави сблъсъци. Загинаха стотици ислямисти и полицаи. Това бе причината движението да бъде обявено за терористична организация и от най-популярна партия в страната да се превърне във фракция, която трябва да провежда тайно събранията си.

Мурси, който ръководеше Партията за свобода и справедливост, първата партия в Египет, която спечели почти половината от депутатските места след парламентарни избори през 2011 г., се опитваше да реализира „проект за възраждане“, основан на принципите на исляма. Той поиска по-балансирани отношения с Вашингтон и заплаши да преразгледа договора за мир с Израел, ако САЩ блокират помощта си за Египет. Най-много опоненти обаче намери заради намерението  си да замени светския с религиозен модел.

Сега обществото в Египет е разделено – едната част подкрепя управляващите военни, а друга „Мюсюлмански братя“ и присъединилите се към тях салафити. Без значение как точно ще приключи това противопоставяне, резултатите са налице: стремително нарасна престъпността (през последната година само броят на грабежите е нараснал с 350%). Икономиката също преживява упадък - от 2011 насам са затворени 4500 фабрики, а 25% от населението живее под прага на бедността.

Президентските избори са насрочени за 26 и 27 май, 11 месеца след свалянето на Мурси.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници