Северозападът ще кандидатства с предимство за пари от ЕС

Северозападът ще кандидатства с предимство за пари от ЕС
В обхвата на стратегията освен Видин, Враца и Монтана са включени и областите Плевен и Ловеч. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Фирми от най-бедния регион в Европа и у нас – Северозападна България, да кандидатстват приоритетно за пари от новата програма „Иновации и конкурентоспособност“, обсъждат в Министерството на икономиката, пише в. „Сега“.

Идеята е част от мерките за насърчаване на бизнеса в региона, записани в документ с помпозното заглавие „Интегрирана стратегия за прилагане на интегрирани териториални инвестиции в Северозападния район 2014 – 2020 г.“. Той бе публикуван за обсъждане в края на миналата седмица.

„Ако фирмите защитят тезите си и проектите, по които ще работят, то ние можем да им дадем повече точки при крайната оценка. Общините също могат да помислят как да ги насърчат, но самите те не могат да кандидатстват по програмата за иновации, защото тя е само за бизнеса“, обясни  зам. икономическият министър Юнал Тасим.

По неговите думи краен вариант все още няма, но фирмите и организациите могат да споделят предложенията си с министерството. В момента ведомството довършва черновата на новата програма, която се очаква да бъде представена окончателно през лятото.

Друг от вариантите предвижда фирмите от Северозападна България да участват с по-ниско съфинансиране в сравнение с останалите. Така например, ако в момента те трябва да участват в проекта си с 20% собствени пари, то съотношението може да бъде променено на 10 на сто, обясниха експерти от работната група.

В обхвата на стратегията освен Видин, Враца и Монтана са включени и областите Плевен и Ловеч. В нея се подчертава, че за последните 4 г. населението на района е намаляло с над 18%.

Икономическата активност е най-ниската в сравнение с останалите региони, почти няма нови инвестиции и не се развиват иновации. Неразвита инфраструктура, застаряващо население, двойно по-висока от средната за страната безработица, висок процент отпаднали от образование и големи маргинализирани общности са сред основните проблеми на региона, посочени в анализа.

#Северозападна България #ЕС #проекти #фирми #Юнал Тасим #Видин #Плевен и Ловеч

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници