Папа Франциск провъзгласи за светци Йоан Павел II и Йоан XXIII

Папа Франциск провъзгласи за светци Йоан Павел II и Йоан XXIII
Денят на двойното канонизиране не е избран случайно. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Папа Франциск провъзгласи за светци папа Йоан XXIII и папа Йоан Павел II пред стотици хиляди богомолци от целия свят, събрали се на площад "Свети Петър", предаде АФП.

Хората дошли за официална церемония по канонизирането на площад "Свети Петър" са повече от милион.

"Обявяваме и определяме за светци блажените Йоан XXIII и Йоан Павел II, вписваме ги в каталога на светците и заявяваме, че в цялата църква те трябва да бъдат благочестиво почитани сред светците", каза тържествено аржентинският папа, докато камбаните на църквите биеха тържествено.

Това е първият случай в историята, когато двама папи биват канонизирани заедно и първата в историята церемония, на която присъстват двама живи папи - действащият Франциск и почетният папа Бенедикт XVI.

Денят на двойното канонизиране не е избран случайно. На този ден Римокатолическата църква отбелязва празника на Божието милосърдие, въведен от папа Йоан Павел II.

Десетки лидери и правителствени делегации от целия свят присъстват на църковната служба по канонизирането на папите. Сред тях са българският президент Росен Плевнелиев и бившият монарх и бивш премиер Симеон Сакскобургготски.

#папа Франциск #светци #Йоан Павел II #Йоан XXIII

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници