Международен съд разследва престъпления в Украйна

Международен съд разследва престъпления в Украйна
Генералният прокурор на Международния наказателен съд започна предварително разследване за престъпленията в Украйна. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Генералният прокурор на Международния наказателен съд започна предварително разследване за престъпленията, извършени преди и по време на свалянето на бившия украински президент Виктор Янукович, съобщиха от институцията.

„Прокурорът от Международния наказателен съд Фату Бенсуда реши да започне предварително разследване на ситуацията в Украйна, за да установи дали необходимите критерии за започване на разследване (в дългосрочен план) са изпълнени“, съобщиха от съда.

По-рано този месец Украйна прие юрисдикцията на Международния наказателен съд да разследва предполагаеми престъпления, извършени между 21 ноември, когато проевропейски демонстрации избухнаха в Киев, и 22 февруари, когато Янукович беше свален от власт.

През февруари парламентът на страната призова съда да съди Янукович за масови убийства на протестиращи в Киев и поиска от него да подаде оставка. Кризата предизвика настоящото напрежение между Украйна и Русия.

#Украйна #Янукович #Киев #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници