Талибан уби двама американски съветници в Кабул

Талибан уби двама американски съветници в Кабул
От началото на насилствените демонстрации в Афганистан са загинали най-малко 25 души, ранени са десетки. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Двама американци съветници бяха убити при престрелка във вътрешното министерство на Афганистан в Кабул.

Двамата офицери - полковник и майор, работели като съветници към ведомството. Те били застреляни от друг чуждестранен съветник след разгорещен спор, предаде бТВ.

Нападателят също бил застрелян от афганистански полицаи. Причините за спора, довел до фаталната развръзка, не бяха съобщени.

По-късно талибаните поеха отговорност за смъртта на американските военни съветници, като я оправдаха с изгарянето на корани в американска военна база във вторник, съобщи БГНЕС.

„В 16:30 ч. (12:00 ч. по Гринуич) един герой на име Абдул Рахман уби четирима американски съветници в министерството на вътрешните работи в отговор на неуважението на агресорите към свещените предмети на исляма и особено последния случай на горене на корани в базата Баграм, северно от Кабул", се казва в съобщението на талибаните, цитирано от АФП.

Според афганистански правителствени източници и представители на НАТО при атаката са убити двама съветници.

Инцидентът идва по време на масови протести в много от афганистанските градове заради изгарянето на екземпляри на Корана в от американски войници във военната база Баграм край Кабул.

Антиамериканските протести набират сила пети пореден ден. От началото на насилствените демонстрации са загинали най-малко 25 души, ранени са десетки.

Протестиращите нападат с камъни и огнестрелно оръжие армията и полицията, които се опитват да въведат ред.

Стотици пакистанци също излязоха по улиците в знак на солидарност към протестите в съседната страна. Талибаните призоваха всеки западен гражданин да бъде убиван.

Според високопоставени източници свещените за мюсюлманите книги са били използвани за предаване на съобщения между затворниците, които са били държани в базата и затова се стигнало до унищожаването им.

Ситуацията показва дълбоките културни различия и недоверието между силно религиозното население на Афганистан и чуждестранните военни.

Външната намеса от 10 години се опитва да наложи в страната ред след катастрофалното управление на талибаните, свалени в края на 2001 г, коментира „Ройтерс".

За мюсюлманите Коранът е носител на словото на Аллах и оскверняването дори на един екземпляр на свещената книга се смята за най-страшно богохулство.

Подобни прояви поставят под въпрос плановете всички чуждестранни войски да се изтеглят от Афганистан до 2014 г., когато се смята, че страната реално може да бъде омиротворена.

#талибани #Кабул #Афганистан #Гринуич #Коран #ислям #НАТО #Баграм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници