Сепаратистите не признават споразумението в Женева

Сепаратистите не признават споразумението в Женева
Проруските протестиращи ще продължат с плановете си за регионален референдум за независимост на източната част на страната на 11 май. Снимка: temadaily.bg
A A+ A++ A

Независимо от женевските договорености сепаратистите от провъзгласената в Източна Украйна "Донецка народна република" нямат намерение да се разоръжат и да опразнят окупираните сгради.

Те не се чувстват обвързани от споразумението, сключено в четвъртък в Женева, което не е било "подписано от тяхно име".

Проруските протестиращи ще продължат с плановете си за регионален референдум за независимост на източната част на страната на 11 май, обяви Денис Пушилин, изявен член на самопровъзгласилата се Донецка република, пред журналисти.

Сепаратистите са съгласни да опразнят окупираните сгради, както предвижда споразумението, но проевропейските власти в Киев "трябва първо да напуснат сградите, заемани от тях незаконно след държавния им преврат", заяви Пушилин.

"Първо Киев трябва да разоръжи "Десен сектор", Националната гвардия и другите нелегални формирования, а после може и да сложим оръжие", каза пред АФП Кирил Руденко, един от говорителите на въстаниците.

Министърът на външните работи на Украйна Андрей Дещица обяви, че Киев все още няма намерение да прекратява спецоперацията в Източна Украйна,  предаде РИА Новости.

„Операцията продължава, нейната интензивност ще зависи от практическата реализация на споразуменията от Женева, реалното освобождаване на окупираните сгради и сдаването на оръжията", заяви Андрей Дещица.

#сепаратисти #Украйна Крим #Донецк #Киев #сгради #проруски #протестиращи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници