Спасиха бебе чрез уникална операция с Аргон-лазер

Спасиха бебе чрез уникална операция с Аргон-лазер
Кистата бе изрязана до здравата тъкан на черния дроб, а нейната повърхност бе обработена с Аргон-лазер, което за пръв път се прави в България при малки деца, съобщи проф. Бранков. Снимка: "Токуда"
A A+ A++ A

Детските хирурзи на болница „Токуда” извършиха уникална операция на черния дроб на 6-месечно бебе. Проф.Огнян Бранков и неговия екип – д-р Диана Стоянова, д-р Ани Петреска и анестезиологът д-р Боряна Петрова оперираха кърмачето от Варна за вродена киста на черния дроб.

При направените редица изследвания ехографското изследване показало огромна кухина в черния дроб голяма колкото главата на бебето.

„Такива вродени кисти са рядкост и понякога се диагностицират още в утробата на майката”, казва проф. Огнян Бранков, който ръководи екипа на детска хирургия на японската болница .

При малкото момиченце не е имало такива признаци преди раждането, но след това кистата е започнала да расте. Специалистът обяснява, че образуванието е достигнало тези внушителни размери, защото е имало връзка с жлъчните пътища и се е пълнила със смилателни секрети.

Бебето постъпва с ниско тегло поради недохранване и често повръщане.

„Кистата бе изрязана до здравата тъкан на черния дроб, а нейната повърхност бе обработена с Аргон-лазер, което за първи път се прави в България при малки деца”, съобщи проф. Бранков. Той доуточнява, че голямата кухина се запълва със собствената чернодробна тъкан, като сегментите се залепват с българското тъканно лепило „Каноконлит-Б”.

От болницата съобщиха, че възстановяването на детето протича бързо. То бе изписано на петия ден след операцията в много добро състояние.



#Огнян Бранков #Токуда #бебе #операция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници