Константинов е за по-ниско ДДС върху лекарствата

Константинов е за по-ниско ДДС върху лекарствата
Според министъра в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Намаляването на ДДС върху лекарствата е вариант за поевтиняване на крайната им цена и е съвсем естествено министърът на здравеопазването да е на това мнение, а финансовият министър – на противоположното, заяви шефът на здравното ведомство Стефан Константинов.

При определянето на максималните стойности на лекарствата в България се взимат референтни цени от 13 страни в Европейския съюз, където съответното лекарство е най-евтино, потвърди той в събота пред Дарик радио.

Според министъра въпреки това в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите.

През седмицата Константинов описа три начина за намаляването на цените на лекарствата. По думите му възможностите са силово налагане на производителите на по-ниски цени, намаляване на ДДС за лекарствата или въвеждане на електронни рецепти и свързване на всички аптеки с НАП, за да се следят оборотите.

„Позицията на Дянков (министъра на финансите – бел. р.) за това ДДС-то да не се променя е известна. Твърдя, че изключително голям резерв е намаляването на цената, до 50-100% може да бъде намалена, в преговори с компаниите", каза още министърът.

Константинов подробно обясни и механизма за ценообразуване на медикаментите у нас. Държавата контролира цените на отпусканите с рецепта чрез комисия, която е под шапката на Министерския съвет.

Неин председател е представител на Министерството на финансите, а сред членовете има представители на здравното министерство, съсловните организации и лекарския съюз. За лекарствата без рецепта цената се образува на пазарен принцип, допълни той.

Константинов посочи, че върху крайните цени влияе и факторът големина на местния пазар. Причина за разликите в цените с други страни пък са и различните ставки по ДДС върху лекарствата. България попада в групата на страните от ЕС с най-висок такъв данък.

До две седмици министър Стефан Константинов трябва да подготви и представи задълбочен анализ на това как се формират цените на лекарствата у нас и как могат да бъдат намалени.

Това решиха преди дни депутатите от здравната комисия в парламента, където се проведе изслушване по темата. Депутати от опозицията поискаха от здравното министерство прост и разбираем механизъм за цените на лекарствата.

По време на обсъждането Константинов заяви, че не е получил предложение как производителите да намалят цените си или как да се преборят монополите в бранша.

На дискусията стана ясно, че цените на лекарствата в България се формират с поредица от надценки, като търговците на едро оскъпяват лекарствата с от 6% до 10%, а търговците на дребно - средно с 20%, а към това се добавя и ДДС.

Здравният министър увери още, че няма да има хаос с лекарствата за онкоболните.

Константинов беше категоричен, че се ползва с политическата подкрепа на кабинета и премиера.

#ДДС #лекарства #Стефан Константинов #Дянков #финансов министър #България #Европейския съюз #НАП #Министерския съвет #Министерството на финансите #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници