Парламентът избра нов шеф на Комисията за защита на личните данни

Парламентът избра нов шеф на Комисията за защита на личните данни
Избраха нов председател на Комисията за защита на личните данни. Снимка: www.cross.bg
A A+ A++ A

Парламентът избра Венцислав Караджов за председател на Комисията за защита на личните данни.

По повод скандала със злоупотребата с личните данни в списъците за регистрация на партии и коалиции Караджов посочи, че това вече е престъпление и напомни, че Комисията за защита на личните данни няма такива правомощия.

"Няма проблем по отношение на това дали Изборният кодекс противоречи на Закона за личните данни. Проблемът е в това дали ЦИК е предприела всички възможни технически способи за защита на личните данни, тъй като обявявайки ги по този начин чрез дистанционен достъп през интернет, тя дава възможност тези български избиратели да установят дали са подкрепили съответна партия при регистрация или не, но също така липсата на достатъчно надеждно ниво на защита създава и възможността да се злоупотреби с тези данни", каза той, цитиран от "Дарик".

Припомняме, че във вторник, след като ЦИК активира на страницата си опция да проверяваме дали някоя партия не е злоупотребила с подписа ни, се оказа, че имената и ЕГН-та на нищо неподозиращи граждани са в партийни списъци за регистрация на изборите на 25 май.

#ЦИК #Комисия за защита на личните данни #Венцислав Караджов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници