Украйна няма да обсъжда "вътрешни въпроси" на срещата между Русия, САЩ и ЕС

Украйна няма да обсъжда "вътрешни въпроси" на срещата между Русия, САЩ и ЕС
“Няма да обсъждаме федерализирането на Украйна. Ние категорично вярваме, че украинските области трябва да имат повече свобода", посочи Юрий Клименко. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Посланикът на Украйна в ООН Юрий Клименко заяви, че на предстоящата среща между Русия, САЩ и ЕС тази седмица няма да бъдат взимани решения по „вътрешни въпроси“ в страната, в която напрежението между новите власти в Киев и проруските активисти расте.

“Основната цел на разговорите, които планираме да проведем, е намаляването на напрежението, намирането на действителни начини за деескалиране на положението. Украйна няма да обсъжда на тази среща вътрешните си проблеми”, посочи Клименко.

“Няма да обсъждаме федерализирането на Украйна. Ние категорично вярваме, че украинските области трябва да имат повече свобода и сега правителството на Украйна е силно ангажирано с децентрализирането, предоставянето на повече правомощия на регионите, но няма да говорим за федерализиране”, каза още украинският посланик в ООН.

Москва поиска проруски сепаратисти да участват в срещата, част от ново дипломатическо усилие за справяне с кризата, но властите в Киев отхвърлиха идеята.

По-рано във вторник руският външен министър Сергей Лавров предупреди Киев да не използва сила срещу сепаратистите и добави, че подобен “криминален” акт ще осуети планираните преговори.

“Тази антитерористична кампания е насочена не срещу хората, тя е насочена предимно срещу сепаратистите, които предизвикват насилие в моята страна”, отговори Клименко.

Той повтори позицията на Киев, че Русия е в основата на безредиците и отбеляза, че на срещата в Женева ще бъде представена “обширна и конкретна информация” за безчинствата на Москва на украинска територия.

“Много е забележително, че тези безредици, тези сепаратистки действия се случват точно преди преговорите. Ние, разбира се, имаме интерес от тях, защото те са по-добри от военна конфронтация. Но искаме да имаме ефективни, ориентирани към резултати преговори, не просто преговори заради самите преговори”, подчерта Юрий Клименко.

#Украйна #Донецк #САЩ #ЕС #Русия #проруски сепаратисти #активисти #федерализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници