България е важен пазар за YouTube

България е важен пазар за YouTube
A A+ A++ A

В края на март Google активира достъпа за български рекламодатели до популярния сайт за видеосподеляне YouTube и така те ще могат по-ефективно да достигнат до своите потенциални клиенти в България и извън страната. Според статистиката YouTube достига до 74% от интернет потребителите в България и над 50% от населението на възраст над 16 години, което би трябвало да насърчи рекламодателите да заложат на новите опции за интерактивна реклама чрез форматите TrueView. При In-Stream рекламите могат да бъдат възпроизвеждани преди, след или по време на видеото, което потребителят е избрал, като има опция и за прескачане. In-Display показва рекламното видео в съответните сайтове и потребителят може да избере дали да го пусне.

По време на конференцията Webit, която се проведе миналата седмица в София, успяхме да поговорим с Роби Дуек, който е мениджър продукти за бранд реклама за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка в Google. Според него за компанията е изключително важно, че е успяла да пусне TrueView форматите в България заради голямото използване на YouTube тук и търсенето на услугата е било голямо. Турция, Гърция и Румъния вече предлагат такава опция от миналата година, а компанията вече се опитва да осигури местни опции за покупка на реклама в YT на всичките си пазари.

"Рекламният бизнес преминава през драстична промяна и телевизионната реклама се заменя с дигитална и мобилна. Като следствие от това ние се опитваме да осигурим точните инструменти и платформа, за да отговорим на пазарното търсене", заяви Дуек. YouTube достига до 74% от интернет потребителите, а над половината от българите харесват популярния сайт. Навиците ни за гледане са разделени между местно и международно съдържание, както това е на всички пазари, на които оперира платформата. Според Дуек предпочитанията са разделени почти поравно между родно и чуждо съдържание, но не можа да осигури статистика кой е най-популярният български канал в YT.

Вече чухме мнения от български рекламни специалисти, че Google навлизат с прекалено ниски цени, което има негативно влияние на пазара. Според Дуек ценообразуването на Google е революционно в определена степен, но в същото време е честно. С времето и увеличаването на интереса на българите в YT цените ще се променят, но по негови думи най-важно е, че се плаща само при гледане на рекламата. Цените не са нарочно снижени, тъй като определянето им става чрез система, в която рекламодатели предлагат колко биха платили за гледане, и останалото се определя от алгоритъм.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници